Inici

Programació Juliol 2018

La Caldera al Grec'18

Dia: Del 19 al 20 de juliol de 2018

Lloc: La Caldera les Corts, Eugeni d'Ors 12 · 08028 Barcelona

Horari: 20.30h

Preu: 12,00 €   Preu socis APdC: 10€

Telèfon: +34 93 415 68 51

E-mail: info@lacaldera.info

Web: http://www.lacaldera.info/pages/view/caldera-grec-18?lang=spa

La Caldera al Grec'18

Caldera Grec'18


Os Serrenhos do Caldeirão, exercicis en antropologia de ficció
de Vera Mantero

19 i 20 de juliol a les 20.30h

En aquesta obra Vera Mantero ens parla de pobles que posseeixen un coneixement que estem perdent, la connexió entre el cos i l'esperit, entre la vida quotidiana i l'art. Una saviesa que podem i devem, pel nostre bé, reactivar.

La creació d'una peça entorn del procés de desertització i despoblació de la Serra do Caldeirão va ser un encàrrec del Festival Encontros do DeVIR. Una de les condicions era utilitzar imatges enregistrades per la mateixa artista en aquesta zona de l'Algarve portuguès. I ho va fer. Però Vera Mantero també recorre a les filmacions que va realitzar l'etnòleg Michel Giacometti als anys 60 en la mateixa serra, especialment aquelles que recullen cançons de treball.

Tota l'obra està poblada de veus que vénen de lluny. Els sons de la terra, la música i la paraula; la paraula d'un Antonin Artaud en combustió i la poesia sonora de Jacques Prévert s'enllacen en un tot que acaba per oferir una mirada radical a formes de vida tradicional, a la cultura oral del sud i del nord de Portugal, però també d'altres continents.

Formada en dansa clàssica, la ballarina i coreògrafa Vera Mantero és considerada un dels noms més destacats de la Nova Dança Portuguesa. Va començar a crear les seves pròpies coreografies el 1987 i, des d'aleshores, ha presentat les seves creacions, una personal combinació de dansa i performance, per tota Europa, per Argentina, Uruguai, Brasil, Canadà i els EUA, a més de països asiàtics com Singapur o Corea del Sud.


Concepció i interpretació: Vera Mantero
Disseny de la il·luminació: Hugo Coelho, Vera Mantero
Guió de vídeo i imatges: Vera Mantero
Edició de vídeo: Hugo Coelho, Vera Mantero
Agraïment: Editora Tradisom

L'espectacle utilitza extractes de vídeo procedents de les obres de Michel Giacometti Salir (Serra do Caldeirão), Cava da Manta (Coimbra), Dornelas (Coimbra), Teixoso (Covilhã), Manhouce (Viseu), Córdova de S. Pedro Paus (Viseu) i Portimão (Algarve), a més de fragments de textos d'Antonin Artaud, Eduardo Viveiros de Castro, Jacques Prévert i Vera Mantero.

Una coproducció d' O Rumo do Fumo i DeVIR/CaPA
Aquest espectacle va ser un encàrrec del festival Encontros do DeVIR - DeVIR/CAPa, Faro (Portugal).
Residències artístiques: Centro de Experimentação Artística - Lugar Comum/Fábrica da Pólvora de Barcarena/Câmara Municipal de Oeiras i DeVIR/CaPA, Faro.
L'estructura de creació i producció de dansa O Rumo do Fumo té el suport de la Direcció General de les Arts del Ministeri de Cultura de Portugal.

Una proposta de La Caldera - centre de creació de dansa i arts escèniques, pel Festival de Barcelona Grec.

Prèviament a la presentació de l'obra, La Caldera organitza un laboratori per a professionals amb Vera Mantero, els dies 16, 17 i 18 de juliol, dins l'Sporá Prógrama.