Home

Entrevista a Rosanna Barra, directora del Festival Bacelona en Butoh (1-9 noviembre)

Entrevista | 03/11/2008

Entrevista a Rosanna Barra, directora del Festival Bacelona en Butoh (1-9 noviembre)


Rosanna Barra es va formar professionalment com a actriu i ballarina al Brasil, d'on és. La seva arribada a Espanya  va ser per actuar al festival de teatre de Cadis, aprofitant el viatge va venir a Barcelona a fer una visita i s'hi va quedar. Un any després, al 1993, es va endinsar al món del butoh gràcies a un curs i al 1996 va formar la companyia Cuerpo transitorio junt amb la ballarina Fedora Fonseca. A principis de 2006 va començar a pensar en un projecte: crear un festival de butoh. S'adonava que hi havia molt poques possibilitats de seguir coneixent el butoh a Espanya, que no hi havia espectacles, i la situació la inquietava, per això va tirar endavant un projecte que avui és una realitat. Després de dos anys de treball, de cerca de professionals internacionals, d'espais, d'ajudes,..., del 1 al 9 de novembre es celebrarà el primer Festival Barcelona en Butoh que ella dirigeix.

Com definiries el butoh?
El butoh forma part de les arts escèniques i està a mig camí entre el teatre i la dansa.
El seu nom original es ankoku butoh (dansa de la foscor), i va néixer al Japó de la postguerra, a finals dels anys 50. Cada ballarí de butoh és diferent per això sota aquest gènere s' agrupen creadors de moltes diverses nacionalitats, amb estils i posades en escena força diferentes però que conserven nexes comuns. Amb la seva dansa, el ballarí ha de demostrar el més profund de si mateix.

Què és el que més et sedueix del butoh?
M'atrau aquesta cerca interna que té del creixement espiritual, del creixement personal. Penso que tota la gent que tingui una línea de meditació acaba enganxant-se al butoh. Aplega la vena artística i l'espiritual...

Quan i com va comença a popularitzar-se el butoh a Catalunya?
El públic en general encara no sap què és, però dins del món de la dansa es va començar a conèixer quan Andrés Corchero va poder programar butoh a L'Estruch. Aleshores també es va obrir un espai a Gràcia, Giraelsol de Cristina Pérez, i es van començar a portar professionals de fora. Tot just fa 5 anys que va començar a canviar una mica el panorama. Aquest any, per exemple, hi ha un espectacle de butoh programat al Mercat de les Flors, i això és molt important perquè gairebé no es programa res de butoh.

Què hi trobarem al Festival Barcelona en Butoh?
El Festival se centra principalment en les noves tendències del moviment, volem acostar a la gent el llenguatge de la dansa butoh. Hi haurà un total de 13 actuacions de ballarins nacionals i internacionals repartides per diversos espais, una mostra de vídeos a Casa Asia, Master class, tallers,... Els espectacles són gairebé tots gratuïts i tenen un aforament d'unes 60 persones.

Una de les coses més importants és que l'hem plantejat amb una ocupació de l'espai que no fos convencional. Vam pensar que volíem ocupar espais d'una manera diferent, que estaria molt bé que es ballés a galeries, museus, etc. Volíem obrir possibilitats a la gent que no està acostumada a anar al teatre. Després de contactar amb tots els espais, vam arribar a un acord amb el Museu Picasso, el Museu de Zoologia, la galeria d'art Blanco- studio, etc. Hem intentat encaixar cada estil de cada ballarí amb un espai.

El Festival es divideix en 4 tipus d'espectacle, en què es diferencien?
El primer tipus seria la dansa a espais mínims, en aquest cas a la Galeria blanco studio, on el ballarí estarà a l'aparador, a peu de carrer, i a Miscelània. El segin tipus d'espectacle és a museus i espais culturals: Museu Picasso, Museu de Zoologia, Convent de Sant Agustí i Tinta Roja Espai d'Art. El treball al Museu de Zoologia és realment curiós, ens va semblar molt intrigant treballar allà perquè és un lloc on hi ha un tipus d'energia molt especial, perquè tots els animals que hi estan, van ser éssers vius. Per això hi hem posat un ballarí que està especialitzat en metamorfosi. El tercer tipus d'espectacle és a espais públics, els llocs estan escollits però serà una actuació sorpresa per al vianant. I per últim, hi ha els espais insòlits com el Maremágnum y en la Biblioteca pública Sant Antoni-Joan Oliver. Al Maremagnum es farà l'espectacle Poc a Poc, on hi ha unes 15 persones i l'última vegada que el vam fer a Madrid, va haver-hi gent que es va anar sumant, perquè l'espectacle consisteix en anar caminant molt lent durant més d'una hora.

A més de en Poc a Poc, com es pot participar activament en el Festival?
Hi ha classes i masterclass. Hi ha una de Master Class que està oberta a tothom, que és una classe de presentació de Katsuen, una tècnica molt propera al butoh, que es fa a les Planes i la fa el japonés Moriji Funakawa. També es pot fer una classe de butoh diumenge  que està oberta tothom, també a gent que mai hagi fet dansa, i una Jam a tragantDansa.

Heu portat a professionals internacionals de punts molt diversos...
Sí, la nostra idea era que la gent pogués veure el butoh no només ballat per japonesos, també per occidentals i a més, de llocs molt diversos. Estarà amb nosaltres Ximena Garnica de Nova York, Imre Thormann d' Alemanya, Rhea Volij d'Argentina, Carlotta Ikeda del Japó que té una companyia a Burdeus i Gabriel Gálvez de Mèxic, entre d'altres. 

A més de dirigir el Festival ballaràs en alguna de les representacions?
Sí, estaré a un espai que em sembla meravellós, la Biblioteca Sant Antoni-Joan Oliver que té un espai de lectura informal que és com una grada molt bona de teatre. Allà faré una performance de 20 minuts.

Teniu intenció de fer extensiu el festival més enllà de Barcelona?
Sí, tenim pensat fer una col·laboració amb Madrid, amb la Casa Encendida, però s'ha de buscar una època en la que no es coincideixi amb els festivals de tardor. De moment el nostre objectiu és continuar amb el Festival de Barcelona i consolidar-lo.